T-Systems

Folyamatosan elérhető, üzletileg kritikus adatbázisok


A rendezvényen a résztvevő ügyfelek számára bemutatásra kerültek a kritikus adatbázisok felépítésének és üzemeltetésének kihívásai, és megmutattuk, hogy ebben az IQSYS milyen támogatást tud adni az Oracle termékek segítségével.
Bevezetőjében Kovács András (IQSYS) a nagyvállalati adatkezelés problémakörét és annak hatásait vázolta fel az üzleti alkalmazásokra, megoldásokra. Kiemelte, hogy az üzletileg kritikus, 7x24 órában üzemelő rendszerek esetén rendkívül fontos, hogy olyan nagy megbízhatóságú, folyamatosan üzemelni képes adatbázis megoldásokat, architektúrákat alakítsunk ki, amelyek a tervezett és a nem tervezett leállásokat és azok hatásait minimalizálni tudják. Rámutatott arra is, hogy jelenleg a szállítók közül az Oracle az, aki képes ennek a kihívásnak megfelelni, és komplex, nagy megbízhatóságú szoftver / hardver megoldást nyújtani az ügyfelek számára.
Az első szakmai előadásban Mosolygó Ferenc (Oracle) az Oracle maximális rendelkezésre állású referencia architektúráját ismertette. Az előadásban képet kaptunk arról, hogy az Oracle adatbázisok milyen komponensekkel támogatják az üzletileg kritikus alkalmazásokat. Az előadó kiemelte, hogy a nagy megbízhatóság mellett kiemelten fontos a lineáris skálázhatóság és a nagyfokú rugalmasság, amely kérdésekre a vázolt architektúra szintén választ ad. Kihagyhatatlan momentumként megjelent az előadásban a gyártó környezettudatossága is (Green IT), amit az erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodással támasztott alá.
A következő előadásban a Cseke Attila (Magyar Telekom) az elhangzott elméleti megfontolások gyakorlatba ültetésének lehetőségeit mutatta be. Két gyakorlati példán keresztül mutatta be, hogy a magas rendelkezésre állást miként biztosítják a Magyar Telekom rendszereiben. Az elsőben egy "tradicionális" megközelítést láttunk, ahol ún. "hideg tartalékkal" hidalják át a meghibásodásokat, míg a modern megoldásban már Real Application Cluster-t használnak, ahol minden erőforrás dolgozik és kihasználásra kerül.
Az utolsó szakmai előadás során Fekete Zoltán (Oracle) bemutatta a gyártó legújabb fejlesztését az Exadata Database Machine-t. Az Exadata kifejezetten a nagyvállalatok számára készített nagy teljesítményű hardver megoldás, amely előre telepített, konfigurált módon tartalmazza magát az adatbázis kezelőt is. A legnagyobb előnye pedig az, hogy az adatbázis műveletek egy részét "rábízza" a tároló hardver komponensekre, így az adatbázis sebessége nagyságrendileg növekszik meg a tradicionális megoldásokhoz képest. Elhangzott az is, hogy a hardver és szoftver komponensek ilyen fokú integráltsága olyan versenyelőnyt biztosít a gyártó számára, amelyet 2-3 évig még nem tudnak beérni a konkurens szállítók. Mindezek mellett külön kiemelendő, hogy ezt a teljesítményt a gyártó még versenyképes árral is kombinálja, ugyanezt a teljesítményt a tradicionális (storage + hw) megoldások csak drágábban tudják elérni.

 

Letölthető előadások